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BACKGROUND

John-J. iRatoff, Commissioner of the New Hampshire Department of Employment Se‘curity,

- filed a Petition for Declaratory Judgment on August 9, 2002 seeking answers to four questions: (1) -

whether a modification petition must be filed in order to modify the composition of a bargaining unit,
(2) what hearing process will the PELRB utilize to hear or “examine” that petition, especially if its
effect will be to remove more than 1, 000 public, state employees from eligibility for union member-




ship, (3) will the Union or the Director of Personnel be ordered to provide notice of the modification
petition to “each public employee and/or incumbent” who may be impacted by the petition, and (4)
whether it is “a violation of the precedents of the PELRB and the New Hampshire Supreme Court to
allow a mass [re-]classification of over 1,000 positions as confidential. The Union filed its answer

~ and motion to dismiss on August 22, 2002.

On August 23, 2002, Commissioner Ratoff filed an Amendment to Pre-Hearing Statement and
Reservation of Rights. By notice of August 28, 2002, hearing was set for September 11, 2002. The
Union requested a continuance on August 30, 2002 which was granted with the hearing then being
set forward to October 1, 2002. In the interim, Commissioner Ratoff filed (1) Objection to Motion to
Dismiss, (2) Motion to Amend Petition for Declaratory Ruling and (3) an application for subpoena.
On September 20, 2002, the Union filed (1) an objection to the application for subpoena (2) an
amended motion to dismiss and (3) an objection to the petitioner’s Motion to Amend Petition for De-
claratory Ruling. On September 25, 2002, Commissioner Ratoff filed an Objection to Amend Mo-
tion to Dismiss. On September 26, 2002 each party filed their respective lists of witnesses, testimony
and exhibits. This matter then proceeded to hearing before the PELRB on October 1, 2002.

At the conclusion of the October 1, 2002 hearing, the Board asked the parties to file post hear-
ing briefs on or before October 21, 2002 on the issue of “whether RSA 273-A:9, 1, 11, III and/or IV
created, or intended to create, an exclusive entity in the form of the office of the state negotiator '
whose purpose it is to have the exclusive authority to administer and interpret the collective bargain-
ing agreement between the state and its employees.” Both briefs were timely filed on October 21,
2002. -

FINDINGS OF FACT

These preliminary proceedings involve the petitioner’s standing, or lack thereof, to bring this
Petition for Declaratory Judgment. Thus, our findings are limited and narrowly construed as to that

_issue. We take notice of both the applicable statutory provisions, RSA 273-A:9, I, II, III and/or v

and the applicable administrative rule, PUB 206.01, which provides, in pertinent part:

Any public employer, any public employee
or any employee organization may petition
the board under RSA 541-A for a ruling re-
garding the applicability of any statute
within the jurisdiction of the board to en-

~ force, or regarding any rule or order of the
board...

We also take notice of Article V, Section 8.1 of the parties’ current collective bargaining
agreement for the period July 1, 2001 through June 30, 2003, which provides:

" The PELRB is cognizant of the “substantial amend[ments]” to RSA 273-A:9 referenced on page 8 of the petitioner’s
brief and is aware of the functions of the manager of employee relations. These distinctions aside, the essence of the issue
posed is whether there is an intent to convey authority to persons or entities outside the provisions of RSA 273-A:9 such as
to delegate responsibilities beyond what is stated therein.
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5.8.1 Agency Fee: Any full-time employee who

is not a member of the Association shall
be required to pay a fee to the Association
as a condition of employment in accor-
dance with the following provisions:

This provision shall take effect only when
the Association can demonstrate that the

~sum of its membership in all bargaining

units is equal to 60% of the eligible full-

. time permanent employees in all bargain-

ing units.

Employees who are exempt from the defi-
nition of employee contained in RSA 273-
A or designated by the Employer as hu-
man resources employees shall not be
counted as eligible bargaining unit em-
ployees and shall be exempt from the fee
requirement.

The fee shall not exceed an amount that
represents a prorated share of actual cost
of negotiating and administering this Col-
lective Bargaining Agreement.

The Employer shall refuse to enforce the
fee requirement if the Employer does not
agree that the Association has achieved the
required level of membership or, if the
Employer believes that the amount of the
fee exceeds the prorated share of the ac-
tual cost of negotiating and administering
the Collective Bargaining Agreement. As
a remedy, the Association shall file an
unfair labor practice charge against the
Employer for breach of contract.

Any employee who is hired by the Em-

ployer on or after the effective

date of this Agreement shall be required to
become a member of or pay a fee to the
Association as a condition of employment
if the Association membership in the bar-
gaining unit into which the employee is
hired is equal to 50% or more of the eligi-
ble full-time employees in that bargaining
unit. '




Determination of whether 50% Associa-
tion membership exists in any bargaining
unit shall be made by the parties at least
thirty (30) days prior to the expiration date
of the Agreement.  The fee payments in
which a 50% or greater Association mem-
bership is determined to exist shall be ef-
fective on the first payday following July
~ 1* of that year and shall continue for the
duration of the Agreement regardless of
any change in the in the percentage of As-
sociation membership in those units.

Notwithstanding provisions set forth
above to the contrary, in the first year of
this Agreement, the Association shall cal-
culate the amount of the fee after an audit
of its books no later than October 1, 2001
and the fee will be effective on the first
pay day after confirmation of the fee by
both parties. The fee shall be assessed on
a prospective basis on employees hired on
or after August 1, 2001 in accordance
with the terms of this Agreement.

Finally, we take notice of attachments 4, 5, 6, and 8% to the petitioner’s brief, namely: a letter
from Thomas Manning, Director of Personnel, to Timothy J. Decker, President of SEIU Local 1984
dated August 2, 2002 explaining the calculations and resulting numbers involved in achieving a 60%
membership status by the Union; a letter from Timothy J. Decker to Thomas F. Manning dated Au-
gust 6, 2002 acknowledging the “target number” calculated by Thomas Manning as being required to
achieve 60% membership status and asserting that that standard had been met and exceeded; and a
letter from Thomas Manning to Timothy J. Decker dated August 13, 2002 confirming that “the Asso-
ciation has met the sixty percent bargaining unit membership requirement” specified in Article V,
Section 5.8.1 of the collective bargaining agreement, respectively.

In addition to the foregoing, we make implicit findings that: (1) the State of New Hampshire
is a “public employer” within the meaning of RSA 273-A:1 X, (2) the State Employees Association
of New Hampshire, SEIU Local 1984, is the duly certified bargaining agent for organized employees
of the state, exclusive of those employees represented by the N.H. Troopers Association, and (3) the
State and the Union are parties to a CBA for the period July 1, 2001 to June 30, 2003, as referenced

above. '

2 Attachment 8 is another reiteration of Attachment 4 but in a different format with changes in ianguage (e.g., “excluded
versus “confidential” criteria), but identical mathematical calculations with the exception of correcting 5521 (Att. #4) to
5532 (Att. #8). o ’
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DECISION AND ORDER

We first turn our attention to what the parties have negotiated into their collective agreement
concerning agency fee, namely Article 5.8.1. We are mindful that the CBA is a bilateral instrument
between the union and the state. The methodology of Article 5.8.1. articulates this not only in con-
cept but also in practice. In particular, Article 5.8.1 repeatedly refers to procedures agreed to by the
parties as to their respective responsibilities and obligations under this article. By way of example,
when reciting the criteria in Article 5.8.1.a, the parties have agreed to a standard, “60% of the eligible
full-time ‘permanent employees in all bargaining units,” and an obligation, i.e. “only when the union
can demonstrate...”

At -Article 5.8.1.b the parties have agreed to a measurement standard which excludes “em-
ployees who are exempt from the definition of employee contained in RSA 273-A” and have added
“or designated by the Employer as human resource employees.” Then, at Article 5.8.1.d, the parties
have agreed and conferred upon the employer certain enforcement responsibilities, to wit:

The Employer shall refuse to enforce the fee requirement if the
Employer does not agree that the Association has achieved the
required level of membership or, if the Employer believes the

- amount of the fee exceeds the prorated share of the actual cost
of negotiating and administering the contract.

Thus, the parties have bilaterally agreed to standards and have given the employer certain
unilatera] latitude to make compliance decisions. We see no justification which would call for us
to intervene in this matter of contract interpretation which the parties are presumed to know and
understand inasmuch as they have, to date, agreed on both standards and, now, implementation.
Here, the parties have also defined their own “remedy” by contractually providing that the union
may file a ULP for breach of contract if it disagrees with the employer’s determination.

Our mandate under PUB 206.01, as quoted above, to respond to petitions for declaratory rul-
ings or declaratory judgments, both terms being synonymous in these proceedings, extends to stat-
utes, rules and orders over which we have authority. The petitioner here would have us become in-
volved in a matter of contract interpretation over which the parties have no dispute. The union (brief,
p. 5) has suggested that, absent unfair labor practice charges, we are not “empowered” to “interpret
what the terms of a negotiated settlement are intended to mean.” To the extent that the CBA con-
tains a “ workable grievance procedure” under RSA 273-A:4 for adjusting questions of involving
“interpretation or application” of the CBA, and it does at Article 14.1, we agree with the union in the
first instance. '

We next examine Article 5.8.1.d and .e as they pertain to agency fee itself. The parties have
set and recited their own standards, namely, that the agency fee must not “exceed the prorated share
of the actual cost of negotiating and administering” the CBA. We make no determination as to the
appropriateness of the agency fee and its amount at this time because that issue is not before us. We
do, however, note that these provisions are the parties’ agreement, not part of the statute, our admin-
istrative rules or any orders issued by this board, and appear to conform to conceptual requirements
set forth in Nashua Teachers Union v. Nashua School District, 142 NH 683, 691 (1998) pertaining to
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member costs versus agency fee costs and the need to tailor “non-union employees’ pro rata share of
the costs of collective bargaining, contract administration and grievance adjustment.”

Lastly, we look to the petitioner and his status. Under PUB 206.01, he must be a public em-
ployer, a public employee or public employee organization. We find-he is not a public employer;
that entity is the State of New Hampshire. Likewise, and obviously, the petitioner is not a public
employee organization. The issue then remains whether the petitioner is a public employee.

While it is undisputed that the petitioner is an employee of the State of New Hampshire in his
role as Commissioner of the Department of Employment Security, we are confronted with the need
to define a “public employee” within the meaning of PUB. 206.01. For that, we look to the defini-
tions found at RSA 273-A:1 IX pertaining to “public employee.” RSA 273-A:1 IX (b) excludes from
the definition of “public employer” those “persons appointed to office by the chief executive or legis-
lative body of the public employer.” The petitioner is so appointed and the appointing authority un-
questionably qualifies as the “chief executive” as discussed in Appeal of the Town of Litchfield, 147
NH 415, 418 (2002). '

Based on the foregoing, the Union’s motion to dismiss, as amended, is GRANTED.

.So Ordered.

Signed this 19th  day of November, 2002.
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Alternate Chairman

By unanimous decisions. Alternate Chairman Bruce K. Johnson presiding. Members Richard W.
Roulx and E. Vincent Hall present and voting.




