
 

 
 

 

 
STATE OF NEW HAMPSHIRE 

 
DEPARTMENT OF CORRECTIONS 

 
OFFICE OF THE COMMISSIONER 

 

P.O. BOX 1806, RM 327 
CONCORD, NH 03302-1806 

603-271-5563 

 
 

William L. Wrenn 
Commissioner 

 

Robert MacLeod, DHA 
Division Director 

 
 

 

Promoting Public Safety Through Integrity, Respect, Professionalism, Collaboration and Accountability 

RFP NHDOC 10-08-GFMED Inpatient/Outpatient Hospital/Medical Services 
 

Questions and Answers 
 

Scott Colby 
Catholic Medical Center 
 
Question #1: Medicare does not apply lesser of charge or DRG rate logic.  We assume the DOC would 
do the same.  If billed charges are below the Medicare Case payment, the expectation is the DOC will 
pay the Medicare Case payment rate. 
 
Answer #1:  Yes 
 
Question #2: Regarding the estimation of Medicare, is it acceptable for the hospital to use its effective 
outpatient Medicare % of charge?  For example CMC is paid based on PPS fee schedule which is 25% 
of charges. 
 
Answer #2:  Yes 
 
Question #3: Will the DOC consider a default methodology for inpatient rehab services driven by the 
DRG #?  CMC accepts the calculation of payment for these services from Medicare.  They do not 
calculate the payment themselves or have a way to do so. 
 
Answer #3:  Yes, we will consider a default methodology for inpatient rehab services driven by the 
DRG#. 
 
Question #4: Will the DOC consider deploying Medicare Methodology for critical access hospitals 
which is based on the Medicare Reasonable Allowable Cost? 
 
Answer #4: The intent is to get to a fixed price that meets the intent of the Legislation at 110% of 
Medicare or less.  Please provide an example on how this may be calculated such as creating a 
coefficient based on your facilities case mix as it would relate to your Medicare reimbursement. 
 
Question #5: Exhibit A, page 1, Section 1.3.1 indicates a fee schedule for Medicare Level II HCPCS Codes. 
  
The current agreement does not have the pharmacy/infusion codes on a fee schedule. 
  
Could you please confirm that the new agreement will not have pharmacy and infusion on a fee schedule? 
 
Answer #5:  We are open and flexible on the pharmacy and infused medication rates but need to see the 
methodology to establish payments as it relates the recent Legislation and the Medicare rate. 


